Beste Piloten,

Binnen enkele dagen geven wij het startschot voor de 2024 Belgian PRO Tour.

Hieronder vinden jullie wat informatie terug over enkele nieuwigheden voor komend seizoen, alsook over de eerste manche.

Nieuwtjes

 • Wij benadrukken nogmaals het belang van goed leesbare nummers (lees hier het volledige artikel hieromtrent). Piloten met nummers in chrome of andere blinkende/reflecterende kleuren zullen niet worden toegelaten.
 • PRO-AM Ski 4 stroke Lites gaan verder als EXPERT Ski 4 stroke Lites.
 • PRO-AM Ski Lites werd opgesplitst in EXPERT Ski Lites en PRO Ski Lites.
  Deze 2 categorieën zullen samen varen, maar zullen een afzonderlijk klassement krijgen. Deelnemen in beide categorieën is echter niet mogelijk.
 • PRO Run GP zal enkel afzonderlijk varen, indien er meer dan 5 deelnemers zijn. Zo niet, zullen zij samen met de categorie Run Stock varen.
 • Omwille van een aanpassing aan het IJSBA reglement, zullen de categorie(ën) voor veteranen vanaf 2028 enkel toegankelijk zijn voor piloten die 40 jaar of ouder zijn. Deze wijziging zal geleidelijk aan gebeuren. Dit wil zeggen dat u vanaf dit seizoen enkel mag meevaren met de veteranen, indien u geboren bent in of voor 1988.
 • Naar analogie met andere IJSBA evenementen zullen wij vanaf dit jaar ook werken met een startsysteem zonder elastiek. De start zal enkel gegeven worden door middel van een lichtsignaal. Het lichtsysteem blijft ongewijzigd, enkel de elastiek verdwijnt.
  Ter herhaling:
  • 4 rode cirkels: motor mag gestart worden (de piloot mag een “2 minute hold” vragen door zijn hand op te steken).
  • 4 rode bollen: startprocedure loopt (u kan geen “2 minute hold” meer vragen), de lichten zullen doven binnen 1 à 5 seconden (random).
  • lichten uit: START !!! U mag vertrekken.

   Zolang de lichten niet gedoofd zijn, mag uw machine niet bewegen. Beweegt u toch, dan zal u bestraft worden voor een valse start.
   De race zal rood worden afgevlagd en zal worden herstart. Piloten die bewogen hebben vooraleer de lichten doofden, zullen moeten starten met een niet-draaiende motor (dead engine) en de sleutel in de hand op het hoofd (hands on head).
   De race zal bij een 2de valse start nogmaals worden herstart: de piloten die een bestraffing (hands on head) kregen bij de eerste start, behouden deze straf bij de 2de herstart.
   Er komt geen 3de herstart: piloten die bij de 2de herstart bewogen voor de lichten gedoofd waren, worden 1 ronde achteruit gezet (+1 lap penalty).
 • Het IJSBA reglement definieert de geluidsnormen: uw vaartuig mag volgens het reglement niet meer dan 86dB(a) produceren (gemeten op een afstand van 22.86m). In het verleden hebben wij hier nooit strikt op toegekeken.
  Echter worden wij ook geconfronteerd met geluidsnormen die ons worden opgelegd vanuit de verschillende overheden. Wees jullie ervan bewust dat geluidsoverlast de belangrijkste oorzaak is voor klachten van buurtbewoners. Indien wij hier geen rekening mee houden, zullen wij in de toekomst geen toestemming meer krijgen om een kampioenschap te mogen organiseren. Het is dus in jullie eigen belang dat wij vragen om al het mogelijke te doen om de geluidsproductie van jullie vaartuigen tot een minimum te beperken.
  Piloten waarvan het vaartuig teveel geluid produceert, zullen dus dit seizoen een waarschuwing krijgen. Indien bij de volgende wedstrijd de geluidsnorm niet wordt gehaald, zal deze niet kunnen deelnemen.
 • De planning voor het weekend zal lichtjes wijzigen t.o.v. van vorig seizoen. Gelieve hieronder aandachtig te kijken naar de openingsuren van de inschrijvingstafel en de technische controle.
  De trainingsmomenten worden ook duidelijk aangegeven. Buiten deze momenten worden er geen vaartuigen op het water meer toegelaten. U dient ook EERST naar de technische controle te gaan voor u mag deelnemen aan de trainingen.
  De boodschap luidt: kom op tijd en voorbereid naar de inschrijvingstafel en naar de technische controle. Zo vermijden jullie onaangename verrassingen. (neem dit artikel ook zeker eens door).

PRO Tour

Wij willen piloten aanmoedigen om zich maximaal in te zetten, zodat wij elke wedstrijd met een volle startlijn kunnen starten.

Dit seizoen zetten wij de EXPERT Ski 4 stroke Lites, Rec Lites en PRO Ski Lites extra in de kijker.

Piloten uit deze categorieën die op de 5 wedstrijden aanwezig zijn (zowel op de wedstrijd als op de prijsuitreiking), krijgen op het einde van het seizoen 300 EUR cashback.

Place 2 Be

Jet Club Eau d’Heure – O2R
Lac de l’Eau d’Heure
Hameau du Féronval
6440 BOUSSU-LEZ-WALCOURT

Plattegrond

Planning

De timetable zal live te volgen zijn via uw smartphone zodat u op elk moment en op elke plaats gewoon kan volgen welke wedstrijd er op dat moment bezig is. De resultaten (van zodra gepubliceerd) zullen ook via die live timetable te raadplegen zijn. Deze zal beschikbaar zijn via deze link of u kan ook de QR code scannen die u op de verschillende plaatsen op het terrein terug zult vinden.